Sağlıklı Beslenmenin Kuralları
Sağlıklı Beslenmenin Kuralları Nelerdir, Neler Yapılmalıdır?
Sağlıklı Beslenmenin Kuralları diyince önce diyetisyenler, insan vücudunu besinlerin sağladığı enerjinin kalori olarak ölçen bir makineye benzetirler. Öyle ki vücudunun süregelebilmesi için, yediğini yakabilmesi şarttır. Yediklerimizi yakan maddeler ise çok çeşitlidir. Bunların bir kısmı enerji veren, kendililerinden hareket haline dönüşen ve kaynaklarını karbonhidrat ve yağlardan alan maddelerdir.
Karbonhidrat deyince, şekerli maddeler, tahıllar ve hamur işleri aklımıza gelir. Bunlar çıkardıkları glikoz maddesinin kana karışmasıyla vücuda kalori sağlarlar. Fiziksel güç ve kafa uğraşıları sağlayan maddelerin temelinde karbonhidratlar vardır.
Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Nelerdir?
- Patates
- Fasulye
- Mercimek
- Muz
- Elma
- Portakal
- Üzüm
- Soğan
- Tam tahıllı ekmek
- Kepek ekmeği
Karbonhidratlar ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu makalemizde bulabilirsiniz.
Yağlar ise, hidrojen bakımından zengin yağlı asitleri kapsayan hayvanı yağlar ve nebati yağlar olarak iki grupta birleşir. İkisinde de yağlar, soğukla mücadele edip vücudumuzdaki ısı düşüklüğüne engel olurlar.
Yağ İçeren Besinler Nelerdir?
- Trans Yağlar
- Hindistan Cevizi
- Tereyağı
- Hayvansal Yağlar
- Çikolata
- Balık Yağları
Yağlar ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu makalemizde bulabilirsiniz.
Bir de Azotlu maddeleri kapsayan proteinler vardır. Bunlar kasların, kemiklerin ve çeşitli organların yapılarına girip, besinleri özümlenebilecek hale koyarlar. Et, balık, yumurta ve sütlü maddelerin yaptığı gibi. Proteinler, vücudumuz için gerekli, fosforlu, kükürtlu ve azotlu maddelerle birleşerek, bedenimizin gelişimesine katkıda bulunurlar.
Protein İçeren Yiyecekler Nelerdir?
- Tavuk göğsü
- Balık
- Peynir
- Et
- Yumurta
- Yoğurt.
- Kuruyemiş (Fındık, Fıstık, Badem)
Proteinler ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu makalemizde bulabilirsiniz.
Su ve madeni tuzlar yaşamamızın en ilkel, fakat gene de en önemli faktörlerinden bazıları olarak çıkarlar. Bilindiği gibi, yemek ve içmek beraber yürür.
Su, doğal bir taşıyıcıdır. Besinleri vücudun çeşitli yerlerine taşır, tortuları yok eder ve vücuttaki işi dengesini sağlar.
Besinlerin, kimyasal değişikliğe uğramları için gerekli maddeler ise, demir, bakır, iyod, potasyum, sodyum taşıyan yiyecekler ve yaşamamızda baş rolü oynayan vitamindir.
Vitaminler ile ilgili daha detaylı bilgiyi bu makalemizde bulabilirsiniz.
Çoğunlukla balık, ciğer, maydanoz, havuç ve domateste bulunan A Vitamini, vücudun gelişmesini hızlandırır.
Tereyağı ve yumurtada bulunan D vitamini, Kalsıyum ve fosforun kemikler üzerinde toplanmasını sağlar, bu şekilde kemik kuvvetlenir.
Lahana, kereviz, soya fasulyesi, peynirde bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasını kolaylaştırır.
3 gruba ayrılan B Vitamini:
B1 Vitamini ( Pirinç, Buğday, Bira mayası)
B2 Vitamini ( Sütlü Maddeler )
B12 Vitamini ( Dana Ciğeri )
Sinirleri kuvvetlendirir, besinlerin oksitlenmesine yardımcı olur ve kansızlığı önler.
Bütün turuncğillerde. Soğan ve patateste bulunan C vitamin, yorgunluğa karşı dayanıklılık verir ve vücuttaki enfeksiyonların çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Vücudumuzun gelişmesi ve doğal olarak yaşamını sürdürebilmesi için aldığımız besinler, organıtmada kimyasal değişimlere uğrayarak, nefes alma, sindirim, kandolaşımı v.b sağlamak için enerjiye, zihinsel ve bedensel çalışmalrimizi sürüdürebilmek için de kaloriye dönüşürek harcanırlar ve yök olurlar. İşte sağlığımızın devam etmesi için bu karşılıklı alışverişin doğal olarak sürmesine bağlıdır.
Sağlıklı beslenme ile nasıl kilo veririm Etkili yöntemler nelerdir diye araştırırken sayfanıza denk geldi. Çok güzel bir yazı yazmışsınız.